De omgeving

Cesme

Een havenplaats bekend van de veerdiensten naar Italië en dagelijks naar het Griekse eiland Chios, een retourtje kost slechts € 9,-. Het heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes, terrasjes, restaurants en een wekelijkse markt op zondag. Bij de haven ligt een fraai fort in de 13e eeuw door de Genuezen gebouwd. Hier bevindt zich het Cesme museum waar, naast een collectie archeologische vondsten, ook de zeeslag rond de haven in 1770 wordt getoond. Waarbij de Russische vloot door de Turken de grond in werd geboord. Hier schuin tegenover, rond de grote jachthaven, ligt Cesme Marina, www.cesmemarina.com.tr , een heel gezellig en chique winkel- en horecacentrum.

Dalyan

Ook wel aangeduid als Dalyanköy wat zoveel betekend als "Het dorpje Dalyan", en maakt deel uit van de Gemeente Cesme. Een klein vissersdorp met een eeuwenoude natuurlijke haven. In 2008 is de boulevard rond de haven helemaal vernieuwd. En ziet er nu prachtig uit. Het centrum is leuk met o.a. restaurants, 3 supermarkten, 2 bakkers met houtovens (heerlijk brood, ook bruin) en alle winkels die nodig zijn.

Aan de westzijde van de haven zijn de visrestaurants, deze zijn "wereldberoemd" in Turkije voor hun kwaliteit. Met name in het weekend komt men van heinde en verre om hier te eten. Ook grote jachten gaan in de vroege avond voor de kust voor anker. De bootmensen gaan daar dan eten. Dit is een fraai schouwspel om vanaf ons terras te bekijken. Toch zit je er ver genoeg vanaf om er geen enkele overlast van te hebben. Dinsdag is het hier markt en deze is vlakbij het Kamer Hotel.

Alacati 

Een voormalige Griekse plaats op ongeveer 15 minuten rijden van Cesme maar ook heel goed met de Dolmus te bereiken.Dit is een hele gezellige plaats met een Zuid Franse/Toscaanse sfeer. Het centrum is autovrij. De winkeltjes en terrasjes zijn uniek voor Turkije.Op zaterdag is hier een grote markt en vlak naast de moskee een antiek- en sieradenmarkt. Dit is een niet te missen attractie.

Even buiten Alacati liggen de prachtige stranden en het wereldberoemde windsurf en kitesurf gebied. Hier wordt veel getraind door internationale teams voor WK en Olympische Spelen. Bij een beetje wind uitermate spectaculair.

Internet links

Foto's van de directe omgeving van ons huis vind je op:

http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=22012&start=0

Foto's

Actuele weerinformatie